Ewam45

Ewam45

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Łosoś w sosie porowo - cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka.

Łosoś  w sosie porowo - cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś w sosie porowo - cytrynowym

 

  • 50 dag łososia
  • 1 mały brokuł
  • 1 marchewka
  • pół pora ( twarda część)
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki musztardy

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie porowo - cytrynowym
Gotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem.
Łosoś  w sosie porowo - cytrynowym
Etap 1