ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Łosoś w sosie ćwikłowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łosoś w sosie ćwikłowym...

Łosoś w sosie ćwikłowym

Składniki:

Łosoś w sosie ćwikłowym

 

  • 4 kawałki filetów z łososia
  • 1 mały ugotowany burak ćwikłowy
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju »1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie ćwikłowym
PRZYGOTOWANIE

1Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną szalotkę i dodajemy buraczki. Smażymy 5 minut.

2Do buraczków dodajemy na zmianę po łyżce bulionu i śmietany do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku sokiem
z cytryny, chrzanem, solą, pieprzem. Odstawiamy.

3.Umyte i osuszone filety solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

4.Łososia smażymy na oleju z masłem po 3 minuty z każdej strony. Odstawiamy z ognia na 3-4 minuty (pod przykryciem), aby ryba „doszła". Porcje łososia układamy na ogrzanym talerzu, polewamy sosem ćwikłowym i posypujemy natką pietruszki.

Tagi:

buraki