czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Malinowa chmurka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jedliśmy, tak stwierdzili moi chłopcy i znajomi, którzy mieli okazję go skosztować:))

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

Spód:

  • 3 żółtka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 30g cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Malinowa galaretka:

  • 600g malin,
  • 2 galaretki o smaku malinowym,
  • 3 szklanki wrzątku.

Krem:

  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • laska wanilii,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Beza:

  • 3 białka,
  • 150g cukru,
  • 2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego,
  • 40g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

ETAP 1:

Malinowa chmurka
Białka ubić z cukrem, dać kisiel. Wyłożyć na blaszkę.

1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić.

2. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła.

3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście.

4. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140 st. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.