Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Masło orzechowe By Pawelas

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały pomysł na początek dnia dla dzieci i dorosłych oraz świetna zabawa podczas przygotowania dla każdego. Naprawdę polecam:)

Masło orzechowe By Pawelas Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Masło orzechowe By Pawelas

 

  • Orzeszki ziemne (nie solone) 380 g
  • 1/2 łyżki soli
  • ok 1 łyżka miodu
  • 1 1/2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe By Pawelas
1. Na początek trzeba uprażyć orzeszki ziemne 2. Następnie gdy nasze orzeszki wystygną wsypujemy je do blendera bądź kutrownika i zaczynamy je rozdrabniać. Początkowo nasze orzechy będą opornie odchodzić od krawędzi naczynia więc trzeba pomóc łyżką. (By zapobiec przepaleniu się naszego blendera bądź kutrownika należy co jakiś czas przerwać na chwilę rozdrabnianie naszych orzechów) 3. Gdy nasze orzechy zaczną puszczać olej wtedy dodajemy 1/2 łyżeczki soli, ok 1 łyżki miodu oraz 1 1/2 łyżeczki oleju, i blenderujemy do uzyskania właściwej konsystencji. (Do naszego masła można dodać kawałki czekolady by uczynić je jeszcze smaczniejszym)
Masło orzechowe By Pawelas
Etap 1