Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trzeba się zajadać młodą kapustą póki sezon trwa, tym razem wersja z pieczarkami i kiełbasa śląską. Z pajdą domowego chleba to szybki i sycący posiłek.

Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami

 

  • 4 kiełbaski śląskie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 młoda cebula biała
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami
Kiełbasę przekroić na pół a następnie w plasterki, wrzucić na patelnię i smażyć aż lekko wytopi się tłuszcz. Obie cebule obrać, pokroić i wrzucić do kiełbasy, smażyć aż cebula się zeszkli.

Pieczarki umyć, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię, smażyć razem aż pieczarki odparują. Przełożyć do garnka. Dodać poszatkowaną kapustę, oprószyć lekko solą (kiełbasa jest słona, więc soli niewiele), wlać 1/4 szklanki wody i przykryć pokrywką.

Dusić aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. 2/3 wsypać do garnka, wymieszać.

Kapustę nałożyć do miseczek, posypać porcje odłożoną natką i podawać z domowym chlebem. 
Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami
Kiełbasę przekroić na pół a następnie w plasterki, wrzucić na patelnię i smażyć aż lekko wytopi się tłuszcz.
Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami
Cebulę i pieczarki usmażyć razem z kiełbasą
Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami
Dodać poszatkowaną kapustę, oprószyć lekko solą (kiełbasa jest słona, więc soli niewiele), wlać 1/4 szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić aż kapusta zmięknie
Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami
Doprawić pieprzem. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. 2/3 wsypać do garnka, wymieszać.

Tagi:

danie warzywa