eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Grzybowy kapuśniaczek Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapuśniak z młodej kapusty,jarzyny i ziemniaków. A że u mnie na podwórku rosną podgrzybki zajączki,więc dodałam je razem pieczarkami do kapuśniaku. Pycha.

Grzybowy kapuśniaczek Eli

Składniki:

Grzybowy kapuśniaczek Eli

kapusta

  • 1/2 większej młodej kapusty

grzyby

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Grzybowy kapuśniaczek Eli

przygotowanie kapusty

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Opłukaną kapustęj pokroić na grubsze kawałki.

Kapustę opłukać i grubiej pokroić.

przygotowanie jarzyn

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Obrane i umyte marchewki i seler pokroić w kostkę

Marchewki i seler obrać,opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Oczyszczone podgrzybki zajączki pokroić.

Podgrzybki oczyścić i pokroić.

przygotowanie pieczarek

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Oczyszczone pieczarki przekroić na połówki.

Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki.

przygotowanie cebuli

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Grzybowy kapuśniaczek Eli
Udko zalać wodą,posolić,dodać ziele angielskie,liście laurowe i ugotować.

Udko opłukać,włożyć do garnka,dodać ziele angielskie,liście laurowe,posolić,zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać mięso ze skóry,kości i pokroić.

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,włożyć podgrzybki,połowę cebuli,oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby przełożyć na miseczkę. Na patelni od grzybów rozpuścić resztę masła,dodać pieczarki,resztę cebuli,oprószyć pieprzem i usmażyć.

Do wywaru dodać kapustę,jarzynę i zagotować. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki,grzyby i gotować do miękkości.

Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę i zasmażyć. Gotową zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!


Tagi:

warzywa zupa