jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Młoda kapusta z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie początku lata bez udziału młodej kapusty w obiadowym menu. Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu i można ją łączyć z innymi składnikami. Dziś polecam jej połączenie z mielonym mięsem wołowym, kukurydzą i pieczarkami.

Młoda kapusta z wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młoda kapusta z wołowiną

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa wołowego mielonego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 300 gram pieczarek,
  • 1 młoda kapusta
  • olej,
  • 1 młoda cebula wraz z szczypiorem,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól do smaku,
  • ostra papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z wołowiną

ETAP 1

Młoda kapusta z wołowiną
oczyszczoną kapustę szatkujemy

Dolną, białą część cebuli kroimy w półplasterki i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy i dodajemy do cebuli. Delikatnie podlewamy ją wodą i smażymy do miękkości.

ETAP 2

Młoda kapusta z wołowiną
Kapustę smażymy do miękkości

W trakcie smażenia doprawiamy do smaku.

Pokrojone w plasterki pieczarki przysmażamy na oleju i doprawiamy smaku.

ETAP 3

Młoda kapusta z wołowiną
mięso, pieczarki i kukurydzę łączymy ze sobą

Na oddzielnej patelni przysmażmy mięso, dodając do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do przysmażonego dodajemy pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.

ETAP 4

Młoda kapusta z wołowiną
Przygotowane mięso z dodatkami łączymy z kapustą

Połączone składniki łączymy z kapustą. Całość razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Pod koniec do dania dodajemy drobno pokrojony szczypior z cebuli. Gotowe.