mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Mój przepis na szaczw na zimę do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szczaw na zupę szczawiową na zime

Mój przepis na szaczw na zimę do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój przepis na szaczw na zimę do słoików

 

  • Składniki podaje na 1 słoik 250 ml, do każdego słoika dodajemy te proporcję:
  • do słoik szczaw ,
  • 1 łyżka Sól ,
  • 2-2,5 łyżki olej

 

Sposób przygotowania:

Mój przepis na szaczw na zimę do słoików
Każdy z nas lubi zupę szczawiową,a o to sposób jak mieć szczaw w słoiku gotowy do użycia w zimie. Najlepiej wybrać się na łąkę aby zebrać szczaw i nie płacić za niego:) , płuczemy go i dłonią rwiemy na mniejsze kawałki. Ważne: musimy go bardzo ściśle ułożyć w słoiki. Następnie dodajemy olej, sól.Zakręcamy.Musimy tak postąpić z każdym słoikiem. Następnie pasteryzujemy ok 15-20 minut. Wtedy objętość szczawiu się zmieni, ale sami to zobaczycie. Widać to dokładnie na zdjęciu. Szczaw jest świetny i fajnie zimą zjeść zupę szczawiową.
Mój przepis na szaczw na zimę do słoików
szczaw opłukany, podzielony na mniejsze kawałki dłonią
Mój przepis na szaczw na zimę do słoików
podczas dodawania soli do szczawiu, dodajemy do każdego słoika
Mój przepis na szaczw na zimę do słoików
dodanie oprócz soli, oleju do słoika, wg proporcji
Mój przepis na szaczw na zimę do słoików
słoik szczawiu tuż przez pasteryzacją , ściśle ułożony z solą i olejem