monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Morelowa jaglanka z galaretką herbacianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 330
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Odkąd zmieniłam tryb odżywiania pokochałam kaszę jaglaną i bardzo często pojawi się w moich daniach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Tym razem zapraszam na naprawę zdrowy,ale jakże pyszny deser:)

Morelowa jaglanka z galaretką herbacianą

Składniki:

Morelowa jaglanka z galaretką herbacianą

 

 

  • Galaretka herbaciana:
  • 2 torebki herbaty zielonej
  • 250 ml wrzątku
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • 125 g serka homogenizowanego 0%
  • 4 łyżki winogrona zielonego
  • 1 morela

Sposób przygotowania:

Morelowa jaglanka z galaretką herbacianą
Herbatę zalać wrzątkiem. Zaparzać około 5 minut, po czym wyjąć torebkę. W między czasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy żelatyną napęcznieje dodać ją do herbaty i wymieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić całość do ostygnięcia. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Pucharki ustawić pod kątem w lodówce.

Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.

Gdy kasza będzie na wpół miękka dodać do niej ksylitol i przekrojone na pół morele. Gotować do miękkości całości. Zdjąć z ognia. Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładki krem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Winogrona przekroić na pół i ułożyć na galaretce. Następnie morelową jaglankę podzielić na dwa pucharki. Wyrównać. Serek również podzielić na pól i udekorować nim deser. Udekorować małymi cząstkami winogrona i moreli. Podawać schłodzone. Smacznego!