Sposób przygotowania:
Muffinki brownie z kremem morelowymMuffinki:
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać wodę różaną i znów zmiksować.
ETAP 2:
Do miski wsypać kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Jajko utrzeć z ksylitolem na jasny puszysty krem.
ETAP 3:
Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
Krem morelowy:
Morele umyć, osuszyć. Przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni z nieprzywierającym dnem wysypać ksylitol. Gdy zacznie robić się płynny, dodać cząstki moreli, wymieszać. Smażyć. Dodać sok z cytryny i smażyć aż owce będą miękkie. Zdjąć z ognia, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować.
ETAP 5:
Partiami dodawać ugotowaną ciecierzycę i miksować na gładko. Dodać olej i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia. Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować babeczki.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości