Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Amarantuski z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka są przepyszne i delikatnie chrupiące. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze.

Amarantuski z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Amarantuski z kokosem

Około 15 sztuk:

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu; użyłam z miodem)
  • 2 łyżki syropu z agawy (ew. miodu)
  • 1 jajko (ew. banan)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Amarantuski z kokosem

Masa:

Amarantuski z kokosem
Do masy można użyć jajka lub papki z banana.

Jajko należy dokładnie roztrzepać.
(Jeśli używacie banana - trzeba go podusić na jednolitą "papkę".)
Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe oraz syrop z agawy i wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.

Formowanie:

Amarantuski z kokosem
Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.

Z masy uformować kulki przypominające wielkością orzech włoski.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciasto można rozwałkowałam i powycinać z niego okrągłe ciastka.)

Pieczenie:

Amarantuski z kokosem
Amarantuski powinny być delikatnie zarumienione.

Amarantuski piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni - do zarumienienia się.
Po ostudzeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.