Sposób przygotowania:
Kuskus z jaglanki z pesto i pieczonymi marchewkami
Najpierw przygotuj dukkah. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (160 st. C termoobieg).
Orzechy laskowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij orzechy z piekarnika, przestudź, a następnie zetrzyj skórkę z orzechów laskowych, pocierając je w dłoniach. Nie martw się jeśli skórka nie zejdzie idealnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Kiedy orzechy się pieką upraż migdały i ziarna słonecznika przez 20 minut w 150 st. C, wystudź i również utłucz w moździerzu. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy. Praż je, aż zaczną pachnieć, a następnie rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna
słonecznika, przyprawy i sól wymieszaj. Do sałatki wykorzystasz łyżkę przygotowanej mieszanki. Resztę dukkah przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Przyprawą posypuj ulubione sałatki, pieczone warzywa. Świetnie smakuje na kromkach z kozim twarożkiem.
Marchewki dokładnie wyszoruj. Jeśli są młode i mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać. Pokrój je na połówki, a większe warzywa podziel na ćwiartki. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj też miód, cynamon, trochę świeżo zmielonego pieprzu i ¼ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż na głęboką blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20-40 minut w zależności od grubości marchewek. Pierwsze 10 minut możesz piec marchewki pod folią aluminiową, wtedy szybciej zmiękną. Gotowe marchewki mają być upieczone ale wciąż chrupiące.
Kolendrę zmiksuj z pozostałą oliwą i czosnkiem. Wymieszaj powstałe pesto z kaszą. Wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż upieczone marchewki. Danie podawaj od razu posypane łyżką dukkah i fetą. Skrop oliwą. Smacznego!
Orzechy laskowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij orzechy z piekarnika, przestudź, a następnie zetrzyj skórkę z orzechów laskowych, pocierając je w dłoniach. Nie martw się jeśli skórka nie zejdzie idealnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Kiedy orzechy się pieką upraż migdały i ziarna słonecznika przez 20 minut w 150 st. C, wystudź i również utłucz w moździerzu. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy. Praż je, aż zaczną pachnieć, a następnie rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna
słonecznika, przyprawy i sól wymieszaj. Do sałatki wykorzystasz łyżkę przygotowanej mieszanki. Resztę dukkah przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Przyprawą posypuj ulubione sałatki, pieczone warzywa. Świetnie smakuje na kromkach z kozim twarożkiem.
Marchewki dokładnie wyszoruj. Jeśli są młode i mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać. Pokrój je na połówki, a większe warzywa podziel na ćwiartki. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj też miód, cynamon, trochę świeżo zmielonego pieprzu i ¼ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż na głęboką blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20-40 minut w zależności od grubości marchewek. Pierwsze 10 minut możesz piec marchewki pod folią aluminiową, wtedy szybciej zmiękną. Gotowe marchewki mają być upieczone ale wciąż chrupiące.
Kolendrę zmiksuj z pozostałą oliwą i czosnkiem. Wymieszaj powstałe pesto z kaszą. Wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż upieczone marchewki. Danie podawaj od razu posypane łyżką dukkah i fetą. Skrop oliwą. Smacznego!