Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Muffinki z ciecierzycy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bezglutenowe muffinki nie zawierające tłuszczu ani mąki. Smaczne. Polecam do wypróbowania nie tylko na święta.

Muffinki z ciecierzycy z bakaliami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muffinki z ciecierzycy z bakaliami

 

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ananasa kandyzowanego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 5 fig
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 12 godzin. Zmienić wodę i gotować około 40 minut aż będzie miękka. Osączyć, ostudzić a następnie zmiksować przy pomocy blendera.

Figi i ananasa pokroić drobno. Składniki ciasta oprócz bakalii zmiksować. Na koniec dodać bakalie i wymieszać.

Nalać do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. 
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Ugotowana i rozdtobninciecierzyca przy pomocy blendera
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Figi po pokrojeniu należy oprószyć mąką.
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Wszystkie składniki oprócz bakalii należy zmiksować
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Dodane do ciasta bakalie należy wymieszać łyżką
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Ciasto przelane do silikonowych foremek
Muffinki z ciecierzycy z bakaliami
Muffinki upieczone w temperaturze 180 stopni