teresa.rembiesa

teresa.rembiesa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 26]

Nalewka z tarniny

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

nalewkę można pić po 1/2 roku a najlepsza jest po UWAGA 2 latach

Nalewka z tarniny

Składniki:

Nalewka z tarniny

 

  • 1,5kg.owoców tarniny
  • 1litr spirytusu 95%
  • 1/2litra wody
  • 6 gożdzików
  • 10 suszonych jagód jałowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dkg.cukru
  • 10 łyżek miodu
  • szklanka spirytusu 95%
  • szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z tarniny
Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć,zamrozić na co najmniej 2 tygodnie.zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1litra spirytusu i1/2litra wody.Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem.Potem zlać nalew owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień.Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć gożdziki jałowieć (lekko rozgnieciony),sok z cytryny,cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody.Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił.Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny,które rosły w słońcu wymagają mniej cukru.Trzeba próbować ale nie owoc,a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.

Tagi:

zlać