renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ogórki kanapkowe z kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki kanapkowe z kurkumą zasmakowały całej mojej rodzinie, nigdy nie robiłam ich samodzielnie. W tym roku zdecydowałam się i wyszły rewelacyjne!!!

Ogórki kanapkowe z kurkumą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki kanapkowe z kurkumą

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Etap 1

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.

Należy przygotować 6 słoików i przykrywek. Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć . Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.

Etap 2

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Plastry ogórków ułożyć ciasno w słoikach.

Ułożyć ciasno w słoikach.

Etap 3

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Wodę z cukrem i przyprawami należy zagotować.

Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut.

Etap 4

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Przecedzić zalewę i gorącym płynem zalać ogórki

Przecedzić zlewę i gorącym płynem zalać ogórki.

Etap 5

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki po pasteryzacji zmienią kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.

Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut. Ogórki po pasteryzacji zmienią kolor z ciemno zielonego na jasno zielony. Wyciągnąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.