reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Delikatne ogórki kanapkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie przepadam za ogórkami konserwowymi i innymi piklami, nie lubię mocnych octowych zalew, dlatego je unikam, ale jak już robię, szczególnie dla moich córek to w łagodnej i słodkiej zalewie.

Delikatne ogórki kanapkowe

Składniki:

Delikatne ogórki kanapkowe

 

  • Składniki na około 10 słoiczków 30ml

 

 

  • 2 kg ogórków gruntowych- raczej małe i proste

 

  • 1 cebula

 

  • po 1 ząbku czosnku na każdy słoik

 

  • Zalewa:

 

 

  • 1 l wody

 

  • 250g cukru

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%

 

  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Delikatne ogórki kanapkowe

krojenie i przygotowanie

Delikatne ogórki kanapkowe
Osączone ogórki kroimy wzdłuż na plastry

Ogórki myjemy i jeżeli macie kupne moczymy około 3-4 godzin, ja mam swoje i ten krok odpuszczam. Cebulę obieramy i kroimy na piórka.
Osączone ogórki kroimy wzdłuż na plastry i dość ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku i po kawałku cebuli. Wodę na zalewę zagotowujemy, dodajemy do niej wszystkie przyprawy razem z octem i gotujemy przez 5 minut.

pasteryzacja

Delikatne ogórki kanapkowe
ogórki przed i po 7 minutowej pasteryzacji

Odcedzamy i gorącą zalewamy ogórki. Od razu zakręcamy i pasteryzujemy 6-7 minut.
Pamiętamy jednak, że ciepłe słoiki wkładamy do ciepłej wody!
Za pasteryzowane odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Swoje spróbowałam po dwóch tygodniach i były już bardzo dobre:)


Tagi:

ogórki