Sposób przygotowania:
Delikatne ogórki kanapkowekrojenie i przygotowanie
Ogórki myjemy i jeżeli macie kupne moczymy około 3-4 godzin, ja mam swoje i ten krok odpuszczam. Cebulę obieramy i kroimy na piórka.
Osączone ogórki kroimy wzdłuż na plastry i dość ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku i po kawałku cebuli. Wodę na zalewę zagotowujemy, dodajemy do niej wszystkie przyprawy razem z octem i gotujemy przez 5 minut.
pasteryzacja
Odcedzamy i gorącą zalewamy ogórki. Od razu zakręcamy i pasteryzujemy 6-7 minut.
Pamiętamy jednak, że ciepłe słoiki wkładamy do ciepłej wody!
Za pasteryzowane odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Swoje spróbowałam po dwóch tygodniach i były już bardzo dobre:)
Alex_M