Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Omleciki brokułowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Omleciki brokułowe to propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, które doda nam energii na cały dzień!

Omleciki brokułowe

Składniki:

Omleciki brokułowe

 

  • 1/2 średniej wielkości brokuła
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos

  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Omleciki brokułowe
Brokuła umyć i gotować do miękkości w osolonym wrzątku, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do żółtek dodać szczyptę pieprzu i rozbełtać je.

Żółtka połączyć ostrożnie z pianką z białek. Dodać pokrojone brokuły, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć omleciki 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 min.

Sos:

Do naczynia blendera ręcznego wrzucić posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksować wszystko przez ok. 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.

Omleciki wyłożyć na talerz i podawać z sosem koperkowym.