Sposób przygotowania:
Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do nich sok z cytryny, niewilką ilość otartej skórki cytrynowej oraz cukier i cynamon, dokładnie wymieszać i dolać 2 łyżki wody. Garnek postawić na palniku i uprażyć jabłuszka, trwa to kilka minut, ale w tym czasie musimy je wymieszać bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadły.
W misce ubić jajka z żółtkami i cukrem, następnie bardzo ostrożnie masę z jajek wymieszać z przesianą mąką i proszkiem budyniowym.
Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju i łyżką kłaść jak placuszki porcję ciasta, przy pomocy łopatki delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor ich smażenie to dosłownie sekundy.
Na talerzu ułożyć usmażonego omlecika na nim porcję ciepłych jabłek i kolejny omlecik na wierzchu kleks z bitej śmietany lub jak u mnie z serka mascarpone i jabłuszka
W misce ubić jajka z żółtkami i cukrem, następnie bardzo ostrożnie masę z jajek wymieszać z przesianą mąką i proszkiem budyniowym.
Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju i łyżką kłaść jak placuszki porcję ciasta, przy pomocy łopatki delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor ich smażenie to dosłownie sekundy.
Na talerzu ułożyć usmażonego omlecika na nim porcję ciepłych jabłek i kolejny omlecik na wierzchu kleks z bitej śmietany lub jak u mnie z serka mascarpone i jabłuszka