SUPERPRZEPIS

Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami Więcej zdjęć (4)

Malutkie i rozpływające się w ustach omleciki są wymarzonym śniadaniem w dniu takim jak dzisiaj, kiedy za oknem wieje i pada.

Składniki:

Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do nich sok z cytryny, niewilką ilość otartej skórki cytrynowej oraz cukier i cynamon, dokładnie wymieszać i dolać 2 łyżki wody. Garnek postawić na palniku i uprażyć jabłuszka, trwa to kilka minut, ale w tym czasie musimy je wymieszać bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadły.

W misce ubić jajka z żółtkami i cukrem, następnie bardzo ostrożnie masę z jajek wymieszać z przesianą mąką i proszkiem budyniowym.

Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju i łyżką kłaść jak placuszki porcję ciasta, przy pomocy łopatki delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor ich smażenie to dosłownie sekundy.

Na talerzu ułożyć usmażonego omlecika na nim porcję ciepłych jabłek i kolejny omlecik na wierzchu kleks z bitej śmietany lub jak u mnie z serka mascarpone i jabłuszka
Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami
Kosteczki jabłek uprażyć z cynamonem i cukrem.
Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami
Jajka ubić do białości i wymieszać z maka i budyniem.
Omleciki w wersji mini z prażonymi jabłkami
Na patelni smażyć malutkie i rumiane omlety.