Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ostre skrzydełka z grilla z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

U nas na grillu z reguły króluje wieprzowina, jednak lubię od czasu do czasu przyrządzić mięsko drobiowe.

Ostre skrzydełka z grilla z curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ostre skrzydełka z grilla z curry

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryka ostrej mielonej
  • szczypta curry

Sposób przygotowania:

Ostre skrzydełka z grilla z curry
Skrzydełka umyć, dokładnie osuszyć, ewentualnie pozbawić reszty piórek. Do oliwy dodać ketchup, obie papryki i szczyptę curry. Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do skrzydełek i ponownie wymieszać, żeby każde skrzydełko było posmarowane marynatą. Odstawić na godzinę w zimne miejsce. Piec na mocno rozgrzanym grillu na złoty kolor z obu stron, od czasu do czasu polewając pozostałą marynatą.
Ostre skrzydełka z grilla z curry
Umyte skrzydełka polewamy przygotowaną marynatą.
Ostre skrzydełka z grilla z curry
Zamarynowane skrzydełka pieczaemy na mocno rozgrzanym grillu.