Sposób przygotowania:
Kurczak tandoori z sosem Raitę z ogórkiemI
Sposób przygotowania sosu:
1. Obierz ogórka, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczkę chili drobno pokrój.
2. W misce wymieszaj startego ogórka, przeciśnięty czosnek, pokrojoną papryczkę chili oraz jogurt.
3. Dodaj posiekaną kolendrę, kminek sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Sos Raita jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce do momentu podania.
II
Sposób przygotowania surówki:
1. Drobną siekaj kapustę, a ogórek obierz i pokrój na drobne kawałki.
2. W misce wymieszaj kapustę i pokrojony ogórek.
3. Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Surówka jest gotowa do podania.
III
Sposób przygotowania kurczaka:
1. Pokrój mięso kurczaka na mniejsze kawałki i umieść je w misce.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, oliwę, sok z cytryny,kurkumę, imbir, paprykę , sól,kolendrę,kminek,kardamon,koper,anyż, gałkę muszkatałową.
3. Marynatę wymieszaj z mięsem kurczaka, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
4. Po marynowaniu umieść kawałki kurczaka na ruszcie wyłożonym folią aluminiową na blaszce do pieczenia.
5. Piecz kurczaka w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu smaruj kurczaka roztopionym masłem i posyp posiekaną kolendrą.
7. Kurczak Tandoori jest gotowy do podania z sosem Raita, chlebkiem Naan i surówką.
Życzę smacznego!