Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak Tandoori z sosem raita z ogórkiem to wyjątkowa potrawa, która zachwyca nie tylko intensywnym smakiem, ale także aromatycznymi przyprawami.

Kurczak tandoori z sosem Raitę z ogórkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

 

  • Składniki:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • ½ szk. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka kopru
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Składniki na surówkę:
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek świeży
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól
  • pieprz
  • Składniki na sosem:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek świeży
  • Sól
  • Kminek
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście kolendry
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

I

Kurczak Tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

Sposób przygotowania sosu:
1. Obierz ogórka, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczkę chili drobno pokrój.
2. W misce wymieszaj startego ogórka, przeciśnięty czosnek, pokrojoną papryczkę chili oraz jogurt.
3. Dodaj posiekaną kolendrę, kminek sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Sos Raita jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce do momentu podania.

II

Kurczak Tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

Sposób przygotowania surówki:
1. Drobną siekaj kapustę, a ogórek obierz i pokrój na drobne kawałki.
2. W misce wymieszaj kapustę i pokrojony ogórek.
3. Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Surówka jest gotowa do podania.

III

Kurczak Tandoori z sosem Raitę z ogórkiem

Sposób przygotowania kurczaka:
1. Pokrój mięso kurczaka na mniejsze kawałki i umieść je w misce.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, oliwę, sok z cytryny,kurkumę, imbir, paprykę , sól,kolendrę,kminek,kardamon,koper,anyż, gałkę muszkatałową.
3. Marynatę wymieszaj z mięsem kurczaka, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
4. Po marynowaniu umieść kawałki kurczaka na ruszcie wyłożonym folią aluminiową na blaszce do pieczenia.
5. Piecz kurczaka w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu smaruj kurczaka roztopionym masłem i posyp posiekaną kolendrą.
7. Kurczak Tandoori jest gotowy do podania z sosem Raita, chlebkiem Naan i surówką.
Życzę smacznego!