Sposób przygotowania:
Filety kurczaka w sosie słodko kwaśnymI
1. Mięso dzielę na mniejsze kawałki, posypuję solą.
2. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, wlewam stopniowo mleko , mieszam.
3. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtaczam w nim filety i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
II
4. Następnie przygotowuję sos, olej wlewam na głęboką patelnie, dodaję zalewę z ananasów, marchewki utarte na tarce o dużych oczkach i duszę na małym ogniu.
5. Gdy marchew zmięknie, dodaję pokrojoną w drobne paseczki paprykę i kawałki ananasa. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję do warzyw.
6. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlewam ocet jabłkowy, sos sojowy, wsypuję cukier, curry, mieszam.
7. W wodzie rozprowadzam skrobię ziemniaczaną, dodaję do sosu. Doprowadzam do wrzenia i łączę sos warzywny i mięsem.
III
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.