p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Owocowy deser z kokosowym kremem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Borówkowo-jeżynowy deser w ametystowym odcieniu z kokosowym kremem umili każde podniebienie.

Owocowy deser z kokosowym kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowy deser z kokosowym kremem

 

  • 25 dag borówki i jeżyny mrożone,
  • 400 ml jogurt grecki,
  • 1 szt. galaretka ametystowa,
  • 1 łyżka żelatyna,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • 250 ml śmietana kremowa 30% lub 36%,
  • 4 łyżki wiórki kokosowe,
  • 4 szt. biszkopty podłużne

 

Sposób przygotowania:

Owocowy deser z kokosowym kremem

Przygotowanie pianki: rozpuszczamy galaretkę w 250 ml wrzącej wody wraz z 1 łyżką żelatyny i 1 łyżką cukru pudru, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy, 3/4 galaretki dodajemy do jogurtu greckiego i dokładnie łączymy składniki, by nie było grudek.

Do 3 wysokich szklanek wsypujemy 2/3 owoców (nie należy ich rozmrażać) zalewamy pianką, a następnie pozostałą galaretką, zostawiamy do stężenia.

Przygotowanie kremu: ubijamy na sztywno śmietanę 30% z 1 łyżką cukru pudru, miksujemy wiórki z biszkoptami i dodajemy je do ubitej śmietany i dokładnie łączymy, krem przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy róg i wyciskamy na galaretkę ruchem kulistym. Na koniec ozdabiamy pozostałymi owocami.

Owocowy deser z kokosowym kremem
Biorąc pod światło widać jaki piękny ametystowy kolor ma galaretka i jak pasuja do niej kolorystycznie owoce borówki i jeżyn

Tagi:

biszkopt