dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pana cotta z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny i prosty w przygotowaniu deser.

Pana cotta z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pana cotta z musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Pana cotta z musem truskawkowym
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy mleko, około 3 kopiaste łyżeczki cukru pudru. Cały czas mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Następnie całość zagotowujemy. Dodajemy namoczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Masę wlewamy do foremek (u mnie silikonowe na magdalenki) i odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Truskawki przekładamy do blendera dodajemy cukru do smaku i miksujemy na gładką masę. Gotowy deser wyjmujemy z foremki i polewamy truskawkowym musem. Smacznego.
Pana cotta z musem truskawkowym
Podgrzewając masę cały czs mieszamy, aby mleko się nie przypaliło.
Pana cotta z musem truskawkowym
Masę śmietankową przelewamy do filiżanek lub innych foremek.
Pana cotta z musem truskawkowym
Truskawki wkładamy do blendera i zasypujemy cukrem.
Pana cotta z musem truskawkowym
Truskawki z cukrem miksujemy na gładki mus.