Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Papryka marynowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym. Przepis zaczerpnięty ze strony jednego z marketów.

Papryka marynowana

Składniki:

Papryka marynowana

Do słoika

Zalewa

  • 8 szkl - zimnej wody
  • 1 szkl. octu
  • 12 - łyżek cukru
  • 2 - łyżki soli

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana
Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski.

Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy.

Zalewa:

Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut.

Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki.

Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu, przez ok.4 minut.

Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem.