SUPERPRZEPIS

Pasta grzybowa na zimę

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pasta grzybowa na zimę Więcej zdjęć (4)

Nie wiem tylko jak to nazwać, bo ma wszechstronne zastosowanie, może służyć jako pasta do pieczywa, jako nośnik smaku do zup i sosów (taka domowa bulionetka grzybowa), a na upartego, może być nawet zupą (mój Tata systematycznie mi ją podjadał ; ) ).

Składniki:

Pasta grzybowa na zimę

 

  • 3 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kozaki)
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego )
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól, pieprz
  • ½ szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Pasta grzybowa na zimę
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w półplasterki.

Grzyby, marchewkę i cebulę przekładamy do garnka – zalewamy je bulionem i winem i gotujemy 45 minut. Odstawiamy do przestygnięcia – miksujemy.

Do zmiksowanych grzybów wlewamy oliwę i ponownie wstawiamy na palnik – dusimy 15 minut. Do grzybów dodajemy koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę gotujemy jeszcze 25 minut. Po tym czasie grzyby powinny odparować i stać się gęste. Jeśli tak jest doprawiamy je do smaku sola i pieprzem o gotujemy 56 minut (jeśli nie gotujemy do momentu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji).

Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika, ustawiamy temperaturę 130 stopni i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury trzymamy je 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.

Czynność suchej pasteryzacji powtarzamy przez 2 kolejne dni, potem słoiki możemy przenieść do spiżarni i cieszyć się ich aromatem, przez całą zimę :D
Pasta grzybowa na zimę
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w półplasterki.
Pasta grzybowa na zimę
Grzyby, marchewkę i cebulę przekładamy do garnka – zalewamy je bulionem i winem i gotujemy 45 minut. Odstawiamy do przestygnięcia – miksujemy. \
Pasta grzybowa na zimę
Do zmiksowanych grzybów wlewamy oliwę i ponownie wstawiamy na palnik – dusimy 15 minut. Do grzybów dodajemy koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę gotujemy jeszcze 25 minut. Po tym czasie grzyby powinny odparować i stać się gęste. Jeśli tak jest doprawiamy je do smaku sola i pieprzem o gotujemy 56 minut (jeśli nie gotujemy do momentu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji).