Sposób przygotowania:
Sos z pomidorów i cukinii
Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki i przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i większą gałązkę lubczyku, przykryć i rozgotować.
Rozgotowane warzywa przetrzeć przez przecierać, dodać przyprawy oraz garść posiekanej bazylii, przetarty sos postawić na gazie i na małym ogniu gotować około 1,5 godziny sos ma odparować i zgęstnieć.
Oliwę dolać do sosu na samym końcu, wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem do pożądanego smaku, gorący sos przelać do słoików i dokładnie zakręcić.
Kiedy sos wystygnie jest gotowy do wyniesienia w chłodne miejsce, ale ja dla pewności słoiki pasteryzuję około 10 minut.
Rozgotowane warzywa przetrzeć przez przecierać, dodać przyprawy oraz garść posiekanej bazylii, przetarty sos postawić na gazie i na małym ogniu gotować około 1,5 godziny sos ma odparować i zgęstnieć.
Oliwę dolać do sosu na samym końcu, wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem do pożądanego smaku, gorący sos przelać do słoików i dokładnie zakręcić.
Kiedy sos wystygnie jest gotowy do wyniesienia w chłodne miejsce, ale ja dla pewności słoiki pasteryzuję około 10 minut.
SylaUla