iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sos z pomidorów i cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamknięte smaki lata w tym sosie przydadzą się w zimowe dni, sos jest gęsty i aromatyczny, gotowy do użycia po wylaniu ze słoika jak i idealna baza do innych dań.

Sos z pomidorów i cukinii

Składniki:

Sos z pomidorów i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Sos z pomidorów i cukinii
Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki i przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i większą gałązkę lubczyku, przykryć i rozgotować.

Rozgotowane warzywa przetrzeć przez przecierać, dodać przyprawy oraz garść posiekanej bazylii, przetarty sos postawić na gazie i na małym ogniu gotować około 1,5 godziny sos ma odparować i zgęstnieć.

Oliwę dolać do sosu na samym końcu, wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem do pożądanego smaku, gorący sos przelać do słoików i dokładnie zakręcić.

Kiedy sos wystygnie jest gotowy do wyniesienia w chłodne miejsce, ale ja dla pewności słoiki pasteryzuję około 10 minut.

Tagi:

przetwory