Sposób przygotowania:
Prawdziwki w rosole (na zimę )
Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Mniejsze kapelusze zostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części. Przekładamy do rondelka zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, odcedzamy.
Rosół, wino wlewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązki tymianku, liście natki, liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gorącego wywaru dodajemy obgotowane grzyby i gotujemy je jeszcze 20 minut.
Do wyparzonych słoików wlewamy grzyby wraz z zalewą, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na desce – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Grzyby gotowe są do użycia po 2 tygodniach, są świetnym dodatkiem do zup, sosów – smacznego!
PS. Tych grzybów nie trzeba pasteryzować jeśli jednak się boicie może to zrobić :D
Rosół, wino wlewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązki tymianku, liście natki, liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gorącego wywaru dodajemy obgotowane grzyby i gotujemy je jeszcze 20 minut.
Do wyparzonych słoików wlewamy grzyby wraz z zalewą, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na desce – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Grzyby gotowe są do użycia po 2 tygodniach, są świetnym dodatkiem do zup, sosów – smacznego!
PS. Tych grzybów nie trzeba pasteryzować jeśli jednak się boicie może to zrobić :D
SylaUla