Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Prawdziwki w rosole (na zimę )

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon na prawdziwki trwa krótko warto więc zachować ich smak na później. Oprócz marynowania, mrożenia ja polecam wekowanie prawdziwków w rosole - tak przygotowane będą świetną bazą do zup i sosów :D

Prawdziwki w rosole (na zimę ) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prawdziwki w rosole (na zimę )

 

  • 2 kg prawdziwków (same kapelusze)
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 750 ml domowego bulionu (drobiowy, wołowy, drobiowo-wołowy)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 garście pietruszki

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w rosole (na zimę )
Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Mniejsze kapelusze zostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części. Przekładamy do rondelka zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, odcedzamy.

Rosół, wino wlewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązki tymianku, liście natki, liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gorącego wywaru dodajemy obgotowane grzyby i gotujemy je jeszcze 20 minut.

Do wyparzonych słoików wlewamy grzyby wraz z zalewą, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na desce – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Grzyby gotowe są do użycia po 2 tygodniach, są świetnym dodatkiem do zup, sosów – smacznego!

PS. Tych grzybów nie trzeba pasteryzować jeśli jednak się boicie może to zrobić :D
Prawdziwki w rosole (na zimę )
Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Mniejsze kapelusze zostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części.
Prawdziwki w rosole (na zimę )
Przekładamy do rondelka zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, odcedzamy.
Prawdziwki w rosole (na zimę )
Rosół, wino wlewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązki tymianku, liście natki, liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gorącego wywaru dodajemy obgotowane grzyby i gotujemy je jeszcze 20 minut. Do wyparzonych słoików wlewamy grzyby wraz z zalewą, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na desce – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.