karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Paprykowy ostry sos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

paprykowy dosćc ostry sos domowej roboty, fajny jako dodatek do kanapek, niektórych tart, ale również do sosu mięsa duszonego

Paprykowy ostry sos

Składniki:

Paprykowy ostry sos

 

  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 5-6 sztuk papryczek chilli
  • 1 szklanka oleju
  • 25 dag cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 główka czosnku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykowy ostry sos
Papryke ostra jak i chilli, myje, kroimy i pozbawiamy pestek, następnie przepuszczamy je przez maszynkę, mieląc je na małych oczkach. Odlewamy nadmiar soku powstały podczas mielenia, powstała masę gotujemy ok 20 minut, następnie dodajemy olej, cukier, sól, ocet, czosnek który przepuszczamy przez praskę, oraz pierz do smaku, gotujemy do momentu aż nadmiar wody wyparuje i sos zrobi się gesty. Gorący przekłądamy do słoiczków zakręcamy, nie pasteryzujemy.

Tagi:

papryka