Sposób przygotowania:
Kurczak w ostrym sosie paprykowym
Piersi pokroić w cienkie paseczki, paprykę również, cebulę w kostkę. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać mięso z czosnkiem i obsmażyć. Dodać paprykę, cebulę, sos sojowy, papryczkę chili drobno posiekaną i smażyć razem kilka minut aż mięso się przyrumieni. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, bulion i gotować przez kilka minut aż się sos lekko zredukuje. Na koniec doprawić sambal oelek tyle wg was potrzeba dla ostrości dania oraz posiekaną natką lub kolendra. Jeśli sosu jest za dużo wystarczy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos.
Makaron sojowy zalać wrzątkiem, gdy zmięknie odcedzić. Kurczaka podać na porcji makaronu, posypać zieloną częścią dymki.
Makaron sojowy zalać wrzątkiem, gdy zmięknie odcedzić. Kurczaka podać na porcji makaronu, posypać zieloną częścią dymki.
magdaprzed
bajtek
"magdaprzed " - dodaj swoje przepisy, a później komentuj inne........
bernika
Agiatis
Dokładnie jedna papryczka w zupełności wystarczy. używam czerwonych chilli i one są bardzo bardzo ostre.
A jak wiadomo " prawie robi Wielką różnice" ;-)
Zdjęcia - przepiękne!