Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Włoskie roladki z paprykowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włoskie roladki ze szparagami, grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami pieczone z serem, z paluchami z ciasta pizzowego i ostrym sosem.

Włoskie roladki z paprykowym sosem

Składniki:

Włoskie roladki z paprykowym sosem

 

 

  • paluchy:
  • ciasto drożdżowe jak na pizzę
  • włoskie dojrzewające salami

 

  • sos:
  • 3 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2/3 ząbki czosnku
  • odrobina bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Włoskie roladki z paprykowym sosem
Sos zrobić wcześniej. Paprykę obrać, pokroić w paski. Zeszklić cebulę pokrojona w kostkę , dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Dodać paprykę i smażyć aż będzie miękka. Dolać bulion i gotować 15 min. Doprawić do smaku i zblędować całość. Jeśli jest bardzo gęsty dolać bulionu. Do ostudzonego sosu dodać oliwę , musztardę i pieprz cayenne. Zblędować wszystko raz jeszcze.Paluchy. Z ciasta drożdżowego uformować lulkę , rozciągnąć ją lekko w kształt prostokąta i pociąć na równe słupki. Każdy w rekach rozciągnąć i skręcić lekko jak "świderek". Upiec paluchy w piecu na rumiano. Rozciąć ostrym nożem wzdłuż , nie do końca tworząc kieszonkę. Włożyć do niej salami i lekko jeszcze podpiec.Roladki. Filet z kurczaka rozbić, doprawić. Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie . Cukinię umyć, pokroić w słupki razem ze skórą. Ugrillować na patelni. Na rozbitą pierś położyć plastry szynki parmeńskiej, ser , szparaga ,słupki cukinii i suszone pomidory. Zwinąć roladkę, Na folię aluminiową wlać troszkę oliwy, posypać przyprawami i położyć mięso , po czym zawinąć dokładnie. Piec w piecu około 20 min. w temp. 200 stopni.