Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pasta carbonara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z moich ulubionych włoskich dań. Makaron w sosie carbonara z chrupiącą pancettą i sosem na bazie jajek i sera, poleca się na szybki i pyszny obiad.

Pasta carbonara

Składniki:

Pasta carbonara

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti lub linguine
  • 50 gram pancetty lub boczku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 całe jajka plus 2 żółtka
  • 100 gram parmezanu (można zastąpić serem pecorino)
  • Świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasta carbonara
Jajka wyparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wadzie zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni przesmażamy na chrupko na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę pancettę/boczek.

Do miseczki wbijamy 2 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy świeżo mielony pieprz, odrobinę soli i tarty parmezan- starannie łączymy składniki.

Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy na patelnie z przesmażoną pancetta/boczkiem – mieszamy, zestawiamy z ognia. Do makaronu wlewamy mieszankę jajeczno-serową i wszystko starannie mieszamy.

Makaron serwujemy od razu, smacznego.