Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Spaghetti Carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny obiad w postaci pełnoziarnistego makaronu z włoskim sosem Carbonara, w którego skład wchodzi podsmażony boczek, żółtka, śmietana oraz żółty ser. Całość podlana białym winem, dla jeszcze większej rozkoszy dla podniebienia!

Spaghetti Carbonara

Składniki:

Spaghetti Carbonara

 

  • wędzony boczek w plastrach- 100 g
  • śmietana 18 %- 200 ml
  • białe wino- 150 ml
  • ulubiony ser żółty- 20 g
  • żółtka- 3 szt.
  • cebula- 1 duża szt.
  • czosnek- 1 ząbek
  • olej ryżowy- do smażenia
  • sól, pieprz- do smaku
  • spaghetti pełnoziarniste- ilość wedle uznania

Sposób przygotowania:

Spaghetti Carbonara
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kolejno dodać pokrojony boczek, który należy chwilę podsmażyć, a następnie sprasowany czosnek oraz wlać białe wino.

Całość smażyć do momentu, aż wino odparuje. Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać starty ser, doprawić, wlać na patelnię z cebulką i boczkiem i przesmażyć do lekkiego zgęstnienia.

W międzyczasie ugotować makaron, na który wykładamy porcję sosu Carbonara.