Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Spaghetti carbonara wg Martyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti carbonara w wersji nieco bardziej po polsku.

Spaghetti carbonara wg Martyny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti carbonara wg Martyny

 

  • 40 dag baleronu
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 30 dag twardego żółtego sera
  • makaron spaghetti
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara wg Martyny
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę baleron i smażymy kilka minut. Żółtka mieszamy z niewielką ilością śmietany, solą i pieprzem. Farsz zalewamy śmietaną. Zagotowujemy. Dodajemy żółtka i chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Spaghetti podajemy posypane starttym żółtym serem. Wersja spolszczona, gdyż oryginalne spaghetti carbonara podaje się z boczkiem, ale moja rodzina woli nieco chudszą wersję z baleronem.
Spaghetti carbonara wg Martyny
Pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażamy na złoty kolor.
Spaghetti carbonara wg Martyny
Dodajemy pieczarki i odparowujemy z nich wodę.
Spaghetti carbonara wg Martyny
Dodajemy pokrojony w kostkę baleron i smażymy.
Spaghetti carbonara wg Martyny
Całość zalewamy śmietaną i dodajemy żółtka.

Tagi:

makaron sery ser