Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pasztetowa ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna domowa pasztetowa ze słoika. Doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Polecam szczególnie miłośnikom domowych wędlin i wyrobów.

Pasztetowa ze słoika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztetowa ze słoika

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 kg słoininy
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 25 dag grysiku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 czubata łyżka mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 łyżki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Pasztetowa ze słoika
Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielimy na maszynce do mielenia mięsa na sicie o grubych oczkach. Grysik zamorzyć we wodzie. Papkę dodajemy do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę. Przygotowaną masę przekładamy do niewielkich słoiczków. Zakręcamy. Słoiki przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Pasztetowa ze słoika
Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielimy na maszynce do mielenia mięsa na sicie o grubych oczkach.
Pasztetowa ze słoika
Grysik zamorzyć we wodzie. Papkę dodajemy do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę. Przygotowaną masę przekładamy do niewielkich słoiczków. Zakręcamy.
Pasztetowa ze słoika
Słoiki przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Tagi:

bezy beza