iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowa pasztetowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis pochodzi z "Kuchni staropolskiej", zrobiłam pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona, choć miałam lekkie obawy przed zrobieniem.

Domowa pasztetowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pasztetowa

 

  • 1 kg słoniny
  • 1 kg mięsa wieprzowego chudego
  • 1/2 kg wątróbki ja użyłam drobiowej
  • 1/2 kg kaszy manny
  • 1.5 szklanki zimnej wody
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki pieprzu
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Domowa pasztetowa
Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać. Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić. Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.Pasztet nie ma gładkiej struktury, ale jest smarowalny i bardzo pyszny.
Domowa pasztetowa
Mięso z cebulą i słonina skręcić przez maszynkę
Domowa pasztetowa
Z kaszy manny i wody przygotować papkę
Domowa pasztetowa
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania masy
Domowa pasztetowa
Przygotowana masą mięsną napełnić słoiki