IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Domowy pieczony pasztet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy pasztet - i wiesz, co jesz :)

Domowy pieczony pasztet

Składniki:

Domowy pieczony pasztet

 

Sposób przygotowania:

Domowy pieczony pasztet
Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję). Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!