reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Patisony konserwowe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, chrupiące talerzyki- idealne do sałatek, obiadów czy jako przystawka. Mimo że robione jak ogórki, mają zupełnie inny smak

Patisony konserwowe na słodko

Składniki:

Patisony konserwowe na słodko

 

  • Małe patisony- najlepsze są takie do 5 cm
  • przyprawa do ogórków konserwowych
  • Zalewa:
  • 4litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 20 łyżek cukru
  • 1 1/2 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Patisony konserwowe na słodko
Patisony myjemy i osuszamy. Wkładamy dość ściśle w słoikach, dodajemy przyprawy do ogórków konserwowych ( tak jak w opisie) i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Zamiast gotowej przyprawy możemy dodać gorczycę, czosnek, ziele angielskie, marchewkę i chrzan w/g uznania. Słoiki dokładnie osuszamy, zakręcamy i pasteryzujemy 1/2 litrowe 15, litrowe 20 minut. Odwracamy i zostawiamy do ostudzenia