marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sypkie produkty na ciasto wsypać osobno do miski,a w rondelku rozpuścić te płynne, mieszać ciągle.Zmieszać,zagnieść,wałkować,wykrawać.Upiec

Pierniczki na białym winie

Składniki:

Pierniczki na białym winie

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 2-3 żółtka,
  • 150 g.masła,
  • 100 g.cukru pudru,
  • 150 g.miodu spadziowego lub pszczelego,
  • 3/4 szklanki białego wina pół słodkiego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka przyprawy do pierników,
  • cukierki do dekoracji,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz papieru do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pierniczki na białym winie
Mąkę,cukier puder,przyprawę do pierników i proszek do pieczenia wsypać do miski,a w rondelku osobno rozpuścić masło z miodem,następnie wlać niecałą szklankę wina i mieszać ciągle na małym ogniu,nie dopuszczając do zagotowania.Zestawić naczynie z ognia i wystudzić masę,a potem dodać do sypkich produktów z żółtkami.Wymieszać ręcznie,zagnieść na gładkie ciasto,przełożyć na stolnicę i rozwałkować.Wykrawać kształty foremkami,a piekarnik nagrzać do 180 st.C.Blachę natrzeć resztą tłuszczu roślinnego i wyłożyć pergaminem.Układać pierniczki 3 cm. od siebie.Posmarować lekko białkiem,ozdobić cukierkami wierzchy ciastek.Piec z ok.10 min.Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością,przełożyć na piętrową paterę i piec następne.