WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pierniczki świąteczne miękkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pierniczki idealne do dekorowania, są miękkie od razu po przygotowaniu i nie twardnieją w miarę upływu dni.

Pierniczki świąteczne miękkie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierniczki świąteczne miękkie

 

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki miodu prawdziwego (twardego)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne miękkie

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Miód podgrzać i wlać do mąki. Wymieszać. Dodać cukier, sodę i przyprawę piernikową. Wymieszać. Dodać masło i jajko oraz mleko. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek grubości ok. 0,5cm.

Foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Z podanego przepisu wyszły mi 2,5 blachy ciastek.

Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować np. pisakami z lukrem.

Pierniczki świąteczne miękkie
Pierniczki po upieczeniu przełożone na metalową kratkę
Pierniczki świąteczne miękkie
Pierniczki po wycięciu ułożone na blasze do pieczenia
Pierniczki świąteczne miękkie
Zagniecione w misce ciasto na pierniczki.
Pierniczki świąteczne miękkie
Masło i jajko dodane do składników suchych wymieszanych z miodem
Pierniczki świąteczne miękkie
Mąka zalana gorącym miodem