Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Do garnka włożyć miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika. Mieszając zagotować a następnie wystudzić. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki i wyrobić (zagnieść) ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1,5 - 2 godzin do lodówki. Ciasto dzielić na części, wałkować na placek i wykrawać foremkami pierniczki.
Gotowe pierniczki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować i ozdobić według uznania.
Lukier;
Do zimnego białka dodać cukier i ucierać do momentu aż lukier nabierze konsystencję. Do lukru można dodać soku z cytryny.
Rada;
Pierniczki najlepiej włożyć do zamkniętego pojemnika razem ze skórkami z jabłek.
Skórki dają to że pierniczki szybko miękną i utrzymują swoją świeżość.
Gotowe pierniczki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować i ozdobić według uznania.
Lukier;
Do zimnego białka dodać cukier i ucierać do momentu aż lukier nabierze konsystencję. Do lukru można dodać soku z cytryny.
Rada;
Pierniczki najlepiej włożyć do zamkniętego pojemnika razem ze skórkami z jabłek.
Skórki dają to że pierniczki szybko miękną i utrzymują swoją świeżość.