AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z piekarnika to ciekawa odmiana dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Ciasto jest tak idealne w smaku, że smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową

Na ciasto

Na farsz

  • 100 gram suchej kaszy orkiszowej
  • cebula
  • około 150 gram twarogu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Kaszę orkiszową ugotować, wrzucić do miski. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.

Twaróg również, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać dwie łyżki oliwy i sól.

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wlewać porcjami drożdże do mąki i posiekać nożem. Po wlaniu całego mleka wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć je i odstawić na chwilkę. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać porcję farszu i dokładnie zlepić boki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut. 
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Kasza orkiszowa z twarogiem, cebula i przyprawami
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Składniki ciasta na pierogi z piekarnika
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Ciasto rozwałkowane, kółka wycięte, można lepić pierogi
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Pierogi już na blaszce, posmarowane po wierzchu roztrzepanym jajkiem
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową
Pachnące i rumiane pierogi już po wyjęciu z piekarnika. Pyszne

Tagi:

przystawki