msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pierogi pieczone z farszem mięsnym.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Super pomysł na upłynnienie mięs i warzyw służących np za bazę do zup czy rosołu.Pierogi znikają błyskawicznie.

Pierogi pieczone z farszem mięsnym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi pieczone z farszem mięsnym.

 

 

  • farsz
  • 1 duża porcja rosołowa ugotowana
  • 1 gotowane udko
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1\4 ugotowanego selera
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany

 

  • 1 białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone z farszem mięsnym.
Mleko podgrzać tak,aby było ciepłe ale nie gorące.Rozpuścić w nim dokładnie drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i cukrem.Wlać mleko z drożdżami,oliwę z oliwek.Dodać żółtko i masło i wyrobić dobrze ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok.30 minut do wyrośnięcia. Mięso obrać z kości i żyłek.Zmiksować w rozdrabniaczu elektrycznym wraz z gotowanymi warzywami.Doprawić garam masalą,koperkiem,solą,pieprzem.Masa jest sucha więc wymieszać z majonezem i śmietaną. Ciasto po wyrośnięciu dzielić na kawałki i wałkować na dość cienkie placki.Wykrawać kółka pierogownicą lub zwykłą szklanką.Na jednym krążku kłaść po czubatej łyżeczce farszu i przykrywać drugim krążkiem.Dokładnie skleić brzegi.Można widelcem zrobić na brzegach wzorek w paseczki,lekko dociskając końcem dookoła pieroga. Na papierze do pieczenia układać pierogi i posmarować białkiem wierzchy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.U mnie piekły się w termoobiegu. Można podawać do barszczu,zup czystych lub z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Ja nietypowo podałam z kapustą włoską i grzybami,gdyż był to mój dzień tzw. sprzątania lodówki.
Pierogi pieczone z farszem mięsnym.
Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Pierogi pieczone z farszem mięsnym.
Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierogi.
Pierogi pieczone z farszem mięsnym.
Pierogi posmarować białkiem na wierzchu.
Pierogi pieczone z farszem mięsnym.
Piec w 200 stopniach przez 25 minut.Podawać gorące.