Sposób przygotowania:
Babeczki pomarańczowe z czekoladąPrzygotowanie składników:
Masło należy rozpuścić w w niewielkim garnuszku i następnie ostudzić.
Z dokładnej umytej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć odpowiednią ilość soku.
Czekoladę posiekać.
Masa:
W misce należy utrzeć jajka z cukrem.
Następnie dodać cukier waniliowy, letnie masło,skórkę i sok z pomarańczy.
Nadal ciągle mieszając - stopniowo wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Na końcu do masy wmieszać kawałki czekolady.
Pieczenie:
Specjalną formę do muffinek należy wyłożyć papilotkami.
Papilotki do 3/4 wysokości - wypełnić ciastem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 190 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".
Upieczone babeczki wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.
Dekoracja:
Ciastka można udekorować wg uznania.
Ja rozpuściłam czekoladę - dodając odrobinę mleka.
Każdą babeczkę posypałam też kandyzowaną skórką z pomarańczy.
robaczek
mocsłodkości
Czekoladka 2