VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Roladki z kurkami, serem i pietruszką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kurki tak jak ja! Takie roladki z podpieczoną cebulką, czosnkiem, aromatem pietruszki i ciągnącym serem są rewelacyjne!

Roladki z kurkami, serem i pietruszką

Składniki:

Roladki z kurkami, serem i pietruszką

 

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 100 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • Bułka tarta do panierowania
  • Oliwa z oliwek
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g ryżu
  • 5 łyżek mrożonego groszku
  • 1 łyżka suszonej marchewki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Roladki z kurkami, serem i pietruszką
Filety z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy.

Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser.

Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. W garnku gotujemy wodę.

Wsypujemy ryż, mrożony groszek i marchewkę. Solimy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

Tagi:

mięso danie