Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi pieczone z kapustą
Farsz .Kapustę kiszoną gotujemy .Odsączamy i drobno kroimy . Na patelni smażymy na maśle posiekane cebule.Dodajemy pokrojony drobno boczek .smażymy .Dodajemy kapustę .Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą w płynie.Jeszcze smażymy .Następnie studzimy . Ciasto drożdżowe -1 kg mąki przesiewamy dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2 szklankach mleka .Zagniatamy ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli 4 żółtka i 1/2 roztopionej ostudzonej margaryny .wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,4 cm .Wycinamy kołka -dość duże nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Zależy to od piekarnika.Wyciągamy gdy są złociste .Podajemy np do barszczu .