Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z serem i czekoladą.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Białe nadzienie i te czarne rozpływające się kawałki czekolady.

Pierogi z serem i czekoladą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z serem i czekoladą.

 

  • 2 łyżki serka o niskiej zawartości tłuszczu
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • Nadzienie: 300 g serka mielonego
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • woda i sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i czekoladą.
Z podanych składników zarabiamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. Do serka dodajemy cukier i budyń oraz 3 kostki czekolady pokrojone lub starte na tarce, dokładnie mieszamy. Wykrawamy z ciasta krążki i na każdym układamy porcję farszu, a następie zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy około 2,5 l wody z płaską łyżką soli. Wrzucamy partiami pierogi i bardzo wolno gotujemy około 10 minut. Gorące posypujemy resztką czekolady.
Pierogi z serem i czekoladą.
Czekoladę można pokroić drobno nożem, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pierogi z serem i czekoladą.
Z podanych składników wychodzi około 20 pierogów.