grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Placek z ciecierzycy, bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty w przygotowaniu placek nie wymagający dużej ilości produktów, składający się z mąki z ciecierzycy i wody. Dodatkowego aromatu daje świeży rozmaryn i oliwa extravergine. Idealny dla osób nie tolerujących glutenu.

Placek z ciecierzycy, bez glutenu

Składniki:

Placek z ciecierzycy, bez glutenu

 

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 600-700 ml wody
  • 2 łyżki oliwy extravergine
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Placek z ciecierzycy, bez glutenu

Przygotowanie ciasta

Placek z ciecierzycy, bez glutenu
Do przygotowania ciasta powinniśmy używać zimnej wody, wówczas nie powstaną grudki w cieście.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, stopniowo dolewając zimną wodę. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Placek z ciecierzycy, bez glutenu
Z ciasta delikatnie zdejmujemy powstałą pianę.

Z ciasta wyjmujemy rozmaryn, dodajemy 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie placka

Placek z ciecierzycy, bez glutenu
Ciasto możemy rozdzielić i upiec w kilku mniejszych formach. Wysokość ciasta zawsze powinna być nie większa niż 2 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 30 cm smarujemy olejem. Do formy wlewamy ciasto na wysokość ok. 1 cm. Placek pieczemy ok. 15-18 minut.

Serwowanie placka

Placek z ciecierzycy, bez glutenu
Placek kroimy i podajemy na ciepło lub zimno.

Placek z ciecierzycy oprószamy czarnym pieprzem, podajemy z dodatkiem świeżych warzyw lub deski z serami.