Chleb z ciecierzycą i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Agata specjalnie dla mnie wybrała chlebek z ciecierzycą i pieprzem:P-bo łatwy i z tych co to się same robią właściwie.

Chleb z ciecierzycą i pieprzem

Składniki:

Chleb z ciecierzycą i pieprzem

 

  • 500 g mąki (dałam 400)
  • 220 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku ( nie dodawałam)
  • 175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu)

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ciecierzycą i pieprzem
1.Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy po 2 łyżeczki marynowanego pieprzu: zielonego i różowego- nie dodałam i rzeczywiście przepyszny wyszedł.

2.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki.

3. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut(ja piekłam 35min),

*Przepis z okazji Weekendowej Piekanrni od Agatki z bloga eksperymentalnie :*