Sposób przygotowania:
Pizza marchewkowaETAP 1:

Drożdże rozpuścić z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą, połączyć z mąką.
ETAP 2:

Następnie dodać sól, pure z marchewki i rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać około 5 minut.
ETAP 3:

Pod koniec dodać przyprawę curry, przyprawę bałkańską i siemię lniane. Wyrabiać następne 5 minut. Cisto przykryć i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
ETAP 4:

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem.
ETAP 5:

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, przykryć ściereczką, odłożyć na 10 m minut. ( z tej ilości ciasta wyszły 2 pizze o średnicy 30 cm) Następnie polać ketchupem i posypać odrobiną żółtego sera.
ETAP 6:

Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, wyłożyć pieczarki i posypać resztą sera.
ETAP 7:

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.