Sposób przygotowania:
Ciasto z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać wodą i namoczyć na noc. Rano odlać wodę w której się moczyła i zalać świeżą. Gotować do miękkości około 45 minut. z ugotowanej odlać zbędną wodę. ciecierzycę ostudzić a następnie zblendować.
Oddzielić z jajek białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać olej i zmiksować. Następnie porcjami dodawać ciecierzycę oraz proszek do pieczenia i sodę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec piekarniku nagrzanym do 175 stopni około godzinę.
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Sezam podprażyć na suchej patelni i posypać nim wierzch ciasta.
Oddzielić z jajek białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać olej i zmiksować. Następnie porcjami dodawać ciecierzycę oraz proszek do pieczenia i sodę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec piekarniku nagrzanym do 175 stopni około godzinę.
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Sezam podprażyć na suchej patelni i posypać nim wierzch ciasta.
Magdalena88