Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 259]

Ciasto z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bezglutenowe proste ciasto. Tradycyjną mąkę w cieście zastąpiłam ugotowaną zdrową ciecierzycą, która w różnych potrawach pojawia się u mnie w domu

Ciasto z ciecierzycy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z ciecierzycy

ciasto

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sody

polewa

  • 1 polewa czekoladowa
  • 5 łyżek sezamu

Sposób przygotowania:

Ciasto z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać wodą i namoczyć na noc. Rano odlać wodę w której się moczyła i zalać świeżą. Gotować do miękkości około 45 minut. z ugotowanej odlać zbędną wodę. ciecierzycę ostudzić a następnie zblendować.

Oddzielić z jajek białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać olej i zmiksować. Następnie porcjami dodawać ciecierzycę oraz proszek do pieczenia i sodę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec piekarniku nagrzanym do 175 stopni około godzinę.

Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Sezam podprażyć na suchej patelni i posypać nim wierzch ciasta.
Ciasto z ciecierzycy
Ciecierzyca powinna się moczyć przynajmniej 12 godzin
Ciasto z ciecierzycy
Ostudzona ciecierzyca rozdrobniona blenderem
Ciasto z ciecierzycy
Żółtka jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Ciasto z ciecierzycy
Do utartych żółtek dodany olej i ciecierzyca
Ciasto z ciecierzycy
Upieczone ciasto polane czekolada i posypane sezamem